Megjelent a kormányrendelet a fizetési moratóriumról

2020-03-19
 
Megjelent a kormányrendelet a vállalti és lakossági hitelek törlesztésének felfüggesztéséről, azaz a fizetési moratóriumról. Sok még a nyitott kérdés, de nézzük, mit tudunk eddig:

1. Milyen hitelekre vonatkozik?

A kormányrendelet alapján minden a pénzintézet és adós között kötött hitelügyletre, kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízing szerződésre érvényes a fizetési moratórium. Tehát többek között a vállalti hitelek, Diákhitelek, személyi kölcsönök és a lakáshitelek törlesztőrészleteit sem kell átmenetileg megfizetni. Fontos kitétel továbbá, hogy 2020.03.18-ig folyósított hitelekre érvényes a törlesztés szüneteltetése.

2. Meddig tart?

A hitelek törlesztésének szüneteltetése 2020.december 31-ig fog tartani, szükség esetén a kormány meghosszabbíthatja a moratórium időszakát.

3. Mit nem kell megfizetni?

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy az adós mentesül a tőke-, kamat-, és díjfizetési kötelezettség alól is a moratórium idejére.

4. Hogyan befolyásolja ez a futamidőt?

A hitelek futamideje a szüneteltetés idejével, vagyis 9 hónappal megnövekedik.

5. A szüneteltetés ideje alatt kamatozni fog a hitel?

Ezzel kapcsolatban nem egyértelmű a rendelet. Nincs szó tartozáselengedésről, kamatmentességről. Még a bankok is várják az értelmező rendelkezést, ami pontos iránymutatást ad a bankoknak a kamatok sorsáról.

6. Kötelező igénybe venni?

Az adósok kérhetik, hogy a kölcsönüket az eredeti feltételek szerint fizethessék, vagyis szüneteltetés nélkül, normál havi részletekkel. Eddig még csupán néhány bank adott ki közleményt arról, hogy az adós ezen szándékát hogyan jelezheti feléjük.